jacob van eyckIn het jaar dat vestingstad Heusden zevenhonderd jaar geschiedenis viert kon het niet uitblijven: een festival gewijd aan Jacob van Eyck, de bekendste stadsbewoner aller tijden. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 oktober klonk overal in het stadje muziek van deze rond 1590 geboren blinde componist, die baanbrekend werk deed voor het klokkenspel en wereldwijd furore maakte met zijn blokfluitmuziek. Het festival was gratis toegankelijk.

Cabaretier, columnist en muzikant Vincent Bijlo, zelf ook blind, opende het festival met een korte conference op vrijdagmiddag 26 oktober om 17:00 uur. ‘Mijn beelden zijn geluiden’ is een bekende uitspraak van hem. Plaats van handeling was het oude stadhuis van Heusden. Bijlo heeft zelf een bijzondere voorliefde voor de beiaard. Afgelopen jaar bespeelde hij nog het machtige klokkenspel van de Domtoren in Utrecht, de plek waar Van Eyck zijn grote roem opbouwde. Na de conference opende de Heusdense wethouder Mart van der Poel officieel het festival, waarbij het eerste exemplaar van de festivalgids aan hem werd uitgereikt.

Hoogtepunt van het festival was het spectaculaire concert “Ode aan Jacob van Eyck”, op zaterdagavond 27 oktober om 20:00 uur in de Catharijnekerk. De internationaal bekende topblokfluitist Erik Bosgraaf speelde met zijn ensemble Cordevento en stadsbeiaardier Peter Bremer een programma dat geheel aan de muziek van Van Eyck was gewijd. De verbluffende geluidseffecten van ‘sound artist’ Jorrit Tamminga maakten het concert extra spannend, ook voor iedereen die niet zo vertrouwd is met klassieke muziek. Een speciale gastrol in het concert was weggelegd voor leerlingen van muziekschool De Aleph uit Drunen.

1752 nlVerder waren er gedurende het weekend vele optredens, carillonbespelingen, lezingen, een tentoonstelling met rondleidingen, een masterclass blokfluit door Erik Bosgraaf, een improvisatieconcert in het donker en een creatieve workshop voor kinderen.

Lees meer informatie op de website van het festival.

Een bundel met voor beiaard bewerkte composities van Jacob van Eyck uit ‘Der Fluyten Lust-hof' is verkrijgbaar in de webshop van Beiaardcentrum Nederland.