Beiaardnieuws nr. 25 (april 2016)

BEIAARDNIEUWS
Logo Nieuwsbrief

Voorwoord

Het is altijd een mooi gebruik dat de voorzitter verbindende woorden schrijft tussen de verschillende bijdragen in Beiaardnieuws, maar deze keer zijn de nieuwsberichten zo divers dat ik daaraan maar niet ga beginnen. Beiaardnieuws is een goed gesorteerde winkel: neem wat goed voor u is en lekker. En sla over wat uw aandacht niet kan grijpen. En schroom daarnaast niet de winkel aan te vullen met de zaken waarvan u vindt dat de mondiale beiaardgemeenschap er kennis van moet nemen. Wij wachten uw berichten in. Eind mei is de komende deadline. Begin juni verschijnt het volgende Beiaardnieuws.

Veel leesplezier!
Groet,
Christiaan Winter
(Voorzitter Beiaardcentrum Nederland)Inspiratiedag in Brussel

Vrijdag 22 april van 10.00 tot 17.00 uur in het Federaal Parlement (Brussel): Unesco en beiaardcultuur

Inspiratiedag ‘de waarde van beiaardmuziek voor lokale gemeenschappen in België’

Op vrijdag 22 april vindt in de gebouwen van het Federaal Parlement een inspiratiedag plaats over de rol die een beiaard kan spelen in lokale gemeenschappen. Wij verwelkomen die dag cultuurambtenaren, beleidsmakers, erfgoedwerkers, beiaardiers en beiaardliefhebbers. De dag bestaat uit presentaties, workshops en concerten op de beiaard van het Huis van de Parlementsleden. Ook gemeentebesturen die overwegen om een beiaard te verwerven en die op zoek zijn naar nuttige tips, zijn van harte welkom.

Een greep uit de inhoud: 

  • Immaterieel erfgoed en gemeentelijk beleid: waar vinden ze elkaar?
  • Een nieuwe beiaard: hoe begin je er aan?
  • Mogelijkheden van de mobiele beiaard
  • Hoe kan de beiaardautomaat zinvol worden ingezet?
  • Beiaard en nieuwe media (social media, apps…)
  • ...

brussel parlementDe inspiratiedag kadert in de erkenning van de Belgische beiaardcultuur door UNESCO in 2014 als een voorbeeldpraktijk in de omgang met immaterieel cultureel erfgoed. Hiermee erkent UNESCO de waarde van de beiaard voor het samenleven in de stad van vandaag en morgen en roept ze op om de beiaardcultuur verder te ontwikkelen.

Organisatie: Belgian Carillon Heritage Committee i.s.m. FARO, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dankzij de steun van Kamer en Senaat kunnen wij u het volledige dagprogramma, catering en simultaanvertaling inbegrepen, aanbieden aan de prijs van € 10,00. 

Wij hopen u te kunnen verwelkomen op deze belangrijke dag. Het volledige programma en het inschrijvingsformulier vindt u op www.beiaard.org. U kan ook meteen naar het inschrijvingsformulier.

Belangrijk: titularis-beiaardiers en besturen die een beiaard beheren ontvangen op het einde van de dag een luxe kopie van het UNESCO-certificaat.

Mogen wij u vragen om dit bericht ook te delen met uw lokale contacten (gemeentebestuur, beiaardcomité…)? 

Met vriendelijke groeten,
namens het Belgian Carillon Heritage Committee,
Luc Rombouts & Serge Joris

(foto: beiaard van het Federaal Parlement, Brussel))Vijftigste verjaardag van de Noordse vereniging voor campanologie en beiaard (NSCK)

nsck

Van 9 tot en met 11 september 2016 viert de Nordisk Selskap for Campanologi og Klokkespill (NSCK) haar vijftigste verjaardag met een jubileumsconferentie in Kopenhagen (DK). Er zijn lezingen, concerten en beiaardbezichtigingen. De conferentie vindt plaats in de kerk van de Heilige Geest (Helligåndskirken) in het hart van Kopenhagen. Tijdens de conferentie zal de algemene vergadering van de vereniging plaatsvinden. Niet-leden zijn van harte welkom bij concerten, bezichtigingen en lezingen. Meer informatie is te vinden op www.nsck.org en Facebook.

Per Rasmus Møller,
Voorzitter NSCKLezing Carl Van Eyndhoven op 24 april in Museum Klok & Peel

Klokken in poëzie en sagen

Er bestaat een rijke bron aan gedichten en verhalen die de klok als onderwerp hebben. De inhoud is erg verscheiden: van humoristisch tot symbolisch, van moraliserend tot erotisch. Over dit onderwerp heeft Carl Van Eyndhoven een attractieve causerie samengesteld.

lezingcarlvaneyndhoven180In de lezing wordt ingegaan op de verschillende thema’s en worden enkele markante voorbeelden gegeven die een groot deel van de literatuurgeschiedenis omvatten. Ook wordt de link gelegd naar de vele componisten die zich door deze klokkenpoëzie lieten inspireren (bijvoorbeeld Debussy, Rachmaninov en Bruch).
De talrijke verhalen over sprekende, wandelende, verzonken klokken die tot het domein van de klokkensagen behoren lijken allemaal ontsproten aan de grenzeloze verbeeldingskracht van het volk. Toch ligt aan de basis van sagen meestal een concrete gebeurtenis die zich zo ver in het verleden afspeelde dat deze oorsprong van de sage al lang vergeten is.
Carl Van Eyndhoven laat zich vooral horen in de beiaardwereld als stadsbeiaardier van Tilburg en Mol. Hij studeerde orgel en muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut (Leuven) en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Arie Abbenes.

Lees meerMasterexamen Wilbert Berendsen

wilbert berendsen 180Op dinsdag 14 juni geeft Wilbert Berendsen, student aan de Nederlandse Beiaardschool, een examenconcert op de Eijsboutsbeiaard van de Amersfoortse Onze-Lieve-Vrouwetoren. Zijn spel wordt beoordeeld door beiaarddocenten en een afvaardiging van HKU Utrechts Conservatorium. De tijd van het examen en het programma wordt binnenkort vermeld op onze website en op Twitter.

 De Wereld van Jef Rottiers rondom de Tuin der Lusten

Tentoonstelling ‘De wereld van Jef Rottiers rondom de Tuin der lusten’ t/m 18 december 2016 in Museum Klok & Peel

rottiers beiaardIn Museum Klok & Peel is momenteel een fraaie tentoonstelling rondom het leven van de Belgische kunstenaar Jef Rottiers (1904-1985) te zien. De man was niet alleen een bekwaam pedagoog en muziekdocent, maar ook een van de beste beiaardbespelers van zijn tijd, een productieve toondichter en een zeer gewaardeerde kunstschilder. Hij maakte furore als gastbeiaardier in België, Nederland, Frankrijk en Engeland. Ook doet hij van zich spreken als arrangeur en componist.

Voldoende redenen voor Museum Klok en Peel in Asten om deze minzame kunstenaar de komende maanden in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt met de expositie 'De wereld van Jef Rottiers rondom de Tuin der lusten'. De tentoonstelling besteedt aandacht aan het leven van deze veelzijdige kunstenaar en laat onder andere schilderijen van zijn hand zien. Minutieuze replica’s van meesterwerken maar ook schilderijen waarop Belgische spreekwoorden en volksliederen zijn afgebeeld.

Lees meerVBV-dag te Neerpelt (B)

oud en nieuw bestuurOp Paasmaandag verzamelden beiaardiers en beiaardliefhebbers in Neerpelt. De Vlaamse Beiaard Vereniging (VBV) hield er de jaarlijkse Algemene Vergadering. Er waren veertig deelnemers, waaronder een vrij grote delegatie uit Nederland.

Tijdens de Algemene Vergadering werd een nieuw bestuur verkozen. Het vorige bestuur heeft in de afgelopen jaren de vijfhonderdste verjaardag van de beiaard met veel media-aandacht gevierd, een druk bijgewoond wereldcongres in Antwerpen en Brugge georganiseerd en de UNESCO-erkenning mee ondersteund.

Het nieuwe bestuur wil als stuurgroep fungeren en via projectgroepen de vereniging verbreden.
Als bestuursleden zijn verkozen: Koen Van Assche (voorzitter), Koen Cosaert (ondervoorzitter), Dina Verheyden (secretaris), Jakob De Vreese en Christophe Mestdag.
Op korte termijn wordt gestart met de projectgroepen Communicatie & Promotie, Beiaardiersbelangen en Verenigde Verenigingen.

Doorheen de namiddag werd de bookshop druk bezocht. Er was een mooi aanbod van de Mechelse beiaardschool, Beiaardcentrum Nederland (vertegenwoordigd door Christiaan Winter), beiaardier Jan Willem Achterkamp, enz. Daarna hebben meer dan twintig beiaardiers de nieuwe beiaard zelf uitgetest. Vanaf de eerste klanken was iedereen ervan overtuigd dat Neerpelt een prachtige beiaard met een heel eigen karakter heeft gekregen.

dina zang en richard beiaard180Tot slot was er ook Beiaard PLUS. Tijdens het eerste kwartier hoorden we sopraan Dina Verheyden, begeleid door haar partner Richard de Waardt. Dit zorgde voor verbaasde blikken naar de zingende toren… Daarna speelde beiaardier Jan Verheyen samen met de Overpeltse gitarist Luc Hendriks. Zij zorgden voor een ongedwongen lounge-sfeer in het centrum van Neerpelt.

Wat de deelnemers daarnaast zeker ook bij zal blijven, is het warme en enthousiasme onthaal: de gekende Limburgse gastvrijheid…

Jan Verheyen en Koen Van AsscheBeiaardbespeling op de Wereld Autisme Dag

andre kukoljaZaterdag 2 april was het Wereld Autisme Dag. Beiaardier André Kukolja gaf van 12.15 tot 13.00 uur een bespeling op de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort. Van de componisten Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Erik Satie bestaat een vermoeden dat ze ook autisme hadden.

Kukolja speelde arrangementen van deze componisten om op die manier aandacht te geven aan Wereld Autisme Dag. Van Mozart werd onder andere het Klokkenspel van Papageno gespeeld en Drie Kegelduetten. Tussen de vrolijke klanken van deze componist werd ook steeds één van de Trois Gymnopédies van Satie gespeeld. Deze hebben een statisch karakter.

Als afsluiting van deze bespeling stond een arrangement van het Adagio Sostenuto uit de Mondscheinsonate van Beethoven op het programma.Bijzondere concerten in Hattem en Zwolle

malgosia fiebigGraag maak ik u attent op twee bijzondere concerten op zaterdag 9 april.

Op zaterdag 9 april bezoeken donateurs van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging Hattem en Zwolle om te luisteren naar de Taylor-carillons van de Grote of Andreaskerk en van de Peperbus. In hun gezelschap is ook Malgosia Fiebig; zij is o.a. beiaardier van de Domtoren in Utrecht.
Zij speelt op beide carillons. Om 11:30 uur is dat het kleine Taylor-carillon van de Grote of Andreaskerk in Hattem (programma). Omstreeks 15:00 uur de grote Taylor van de Peperbus (programma).

De Zwolse Beiaard StichtingUit de kranten...

annekroezeAnne Kroeze wordt Stadsbeiaardier

Emmeloord - Anne Kroeze uit Emmeloord krijgt donderdag de titel Stadsbeiaardier. Met de toekenning van deze titel onderstreept het college van burgemeester en wethouders het culturele belang van het unieke carillon voor de Noordoostpolder.

Het carillon in de Poldertoren wordt wekelijks bespeeld door Anne Kroeze. Voorafgaand aan de verzelfstandiging van de gemeentelijke afdeling Culturele Zaken, was de beiaardier in gemeentelijke dienst. Nu is het bespelen van het carillon één van de taken van het Cultuurbedrijf.

Belangrijke taak
Het verlenen van de titel Stadsbeiaardier geeft aan dat de gemeente het bespelen van het carillon in de Poldertoren een belangrijke taak vindt.
Anne Kroeze ontvangt de titel symbolisch van burgemeester Aucke van der Werff. Dat gebeurt donderdagmorgen 31 maart, bovenop de Poldertoren.

Bron: www.flevopost.nl

 

'Eibergse' klok Jacobskerk Winterswijk in bruikleen naar Oude Mattheüs Eibergen

carilloneibergenEIBERGEN - Een klokkenspel is nog geen carillon. Maar mooi klinkt het ensemble van Eibergse klokken zeker, denken liefhebbers. Dankzij Winterswijk.

De Oude Mattheüs in Eibergen en de Jacobskerk in Winterswijk. Ooit was het mogelijk vanaf de torenspits van de ene toren 14,79 kilometer verderop die van de andere te zien. En mogelijk halverwege het luiden van de klokken in de twee torens te horen.

Ontdekking
Klokkenluider Geert van der Veer in Eibergen en beiaardier Wim Ruessink in Winterswijk weten beiden 'waar de klepel hangt' als het gaat om de eigen toren. Maar pas enkele jaren geleden ontdekten beiden dat de twee kerktorens meer gemeenschappelijk hebben dan tot dusverre werd vermoed. Een inventarisatie van kerkklokken zette hen op het spoor van de herkomst van wat in beide torens de kleinste klok is. Beide stammen uit 1731. Handgeschreven rekeningen bevestigden vervolgens het vermoeden: de Winterswijkse Pempklok is door klokkengieters uit de Elzas in Eibergen gegoten.

Lees meer

Bron: www.tubantia.nl

 

Carillon van Woerden wint 2000 euro dankzij scholieren

carillon woerdenWOERDEN - Het carillon van Woerden, de imposante klokkenpartij die in de Petruskerk hangt, heeft deze woensdag een bedrag van 2000 euro gewonnen tijdens het politieke spel The Game.

Een groep scholieren verdedigde een raadsvoorstel hiervoor zo goed dat het met bijna unanieme stemmen is aangenomen.

The Game is een spel waarin de gemeenteraad nauwkeurig wordt nagebootst. In een middag bereiden Havo-scholieren een voorstel voor en verdedigen ze dit in de raadszaal. Woerdense organisaties kunnen op deze manier een welkome donatie verdienen voor een plan dat betrekking moet hebben met jeugd.

In de finale versloeg het raadsvoorstel voor een moderne uitvoering met dj's en licht in combinatie met de 48 klokken, een ander sympathiek voorstel om grootouders met hun kinderen het Verhaal van Woerden te ervaren door middel van theater.

Veel organisaties hadden een vertegenwoordiger naar de raadszaal gestuurd om de aspirant politici te ondersteunen en volgen. Henk Buter kon namens Carillon Woerden vol trots een cheque ter waarde van 2000 euro ontvangen. "Dit bedrag maakt het mogelijk om nieuwe experimenten uit te voeren", vertelde Buter achteraf. "Zo hebben we in het verleden al eens mogen spelen met de Tiny Little Bigband van Marcel Fokker. Het carillon is een instrument dat op verschillende manieren ervaren kan worden. Mogelijk ook met moderne muziek en beats. Dat gaan we nu meemaken."

Buter heeft afgesproken met de scholieren om de plannen verder uit te werken.

Bron: www.dichtbij.nl/woerden

 

Carillon blijft Veere splijten

carillon veereVEERE - Zodra het Veers carillon ter sprake komt, lopen de emoties hoog op. Zo ook maandagavond tijdens de Stadsraadvergadering.

Opnieuw laaide de discussie fel op. Inzet: het ongenoegen van het stadsraadbestuur over de beslissing van het Veerse college van B en W de nachtelijke carillonbespeling uit te zetten en de ergernis van de Middenstandsvereniging Veere over de reactie van de stadsraad daarop. De middenstanders voelen zich geschoffeerd en zegden het vertrouwen in de stadsraad per brief op. De MSV wil niet langer rond de tafel met de raad. Het voornemen van de Stadsraad - als reactie op het B en W-besluit - hard op te treden tegen verdere toeristische ontwikkelingen in Veere valt slecht bij de MSV.

Bron: www.pzc.nl
Colofon

Redactie: Gerda Peters, Bauke Reitsma, Gea van Veen en Christiaan Winter
 
Beiaardcentrum Nederland
Grote Spui 11
3811 GA Amersfoort
info@beiaardcentrum.com
www.beiaardcentrum.com

Twitter: @beiaardcentrum
Facebook: Beiaardcentrum

Incomplete nieuwsbrief? Bekijk dan online
English newsletter? Modify your subscription
Geen nieuwsbrief? Uitschrijven