Beiaardnieuws nr. 21 (juni 2015)

BEIAARDNIEUWS
Logo Nieuwsbrief

Voorwoord

Gangmakers en meelopers. Je hebt ze overal. Onder vandalen en onder carnavalsvierders, onder door-rood-licht-fietsers en onder lang-zal-hij-leven-zangers. En dus ook onder de beiaardluisteraars. Een paar mensen organiseert van alles rond de beiaard en velen laten zich – al dan niet bewust – meevoeren op de golven van de klokmuziek. Zo was er laatst een beiaardconcert op een zomerse namiddag in het zuiden van het land. Aan de ene kant van de toren zat een bescheiden groepje beiaardliefhebbers aandachtig te luisteren in de grote en groene pastorietuin, terwijl aan de andere kant honderden mensen op het marktplein zich tegoed deden aan bete, dronk en een beetje zingende toren. Het product van de hoeveelheid luisteraars en de mate van aandacht voor het beiaard zou wel eens een constante waarde kunnen hebben. Wie ben ik om meer of minder waarde toe te kennen aan de gangmakers of de meelopers? Gaat het niet vooral om de connectie tussen die twee soorten publiek?
 
In deze nieuwsbrief aankondigingen en verslaglegging van activiteiten die nieuwe beiaardrelaties doen ontstaan: examens en concerten, onze vrijwilligster (welkom!) en het laten gieten van nieuwe klokken. Maar daarnaast is er natuurlijk niets mis met het uitdelen van flyers door de gangmakers van de ene kant van de toren aan de meelopers aan de andere kant. Door rood licht fietsen wordt toch net iets leuker als iedereen – zij het extrinsiek gemotiveerd – meedoet. Dat zelfde geldt voor zingen op een verjaardag. En voor genieten van klokmuziek.
 
Mooie beiaardzomer gewenst!
Christiaan Winter
(Voorzitter BCN)

Examens

Op dinsdag 23 juni om 11:45 uur geeft Jan-Geert Heuvelman, student van HKU Nederlandse Beiaardschool, een examenconcert op de Eijsboutsbeiaard van de Amersfoortse Onze-Lieve-Vrouwetoren. Wij wensen Jan-Geert veel succes!

jan geert heuvelman180

Jan-Geert HeuvelmanVincent Hensen winnaar improvisatieconcours Den Bosch

vincent hensen 180Tijdens de 26ste Bossche Beiaardweek werd ook de Battle of the bells gehouden: een improvisatiewedstrijd op twee beiaarden in twee rondes. Vincent Hensen, student van HKU Nederlandse Beiaardschool, heeft deze wedstrijd gewonnen.

Vincent, gefeliciteerd!Zomeravondconcerten 2015

Zoals elk jaar organiseren Beiaardcentrum Nederland en HKU Nederlandse Beiaardschool een zestal zomeravondconcerten op de beiaarden van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Deze concerten vinden plaats op de woensdagavonden van 20.00 tot 21.00 uur. Tien minuten vóór aanvang worden de concerten feestelijk ingeluid op het zevengelui door het Amersfoorts Klokkenluidersgilde.
De concerten voor deze zomer:

15 juli Frans Haagen pdfprogramma
22 juli Henk Verhoef pdfprogramma
29 juli Tin Shi Tam pdfprogramma
5 augustus Gijsbert Kok pdfprogramma
12 augustus Gerda Peters pdfprogramma
19 augustus       Jan-Geert Heuvelman     pdfprogramma

 

zomeravondconcerten2015 360

Frans Haagen, Henk Verhoef, Tin Shi Tam
Gijsbert Kok, Gerda Peters, Jan-Geert HeuvelmanWandelconcerten bij het Belgenmonument

De komende zomer organiseren Gilde Amersfoort en de Nederlandse Beiaardschool weer vier concerten rond het Belgenmonument met een wandeling vooraf. Nadat een gids tijdens een 45 minuten durende wandeling heeft verteld over de historie van het monument, dat na de Eerste Wereldoorlog door België werd geschonken aan Nederland, verzorgt een student van de beiaardschool een concert. Traditiegetrouw wordt er ook altijd één concert gegeven door de leerlingen van BCN onder leiding van hun docent Mathieu Daniël Polak.

De concerten vinden plaats op zondagmiddag.

12 juli Bob van der Linde
26 juli Vincent Hensen
9 augustus André Kukolja
23 augustus        Leerlingen van Beiaardcentrum Nederland o.l.v. Mathieu Polak

De wandeling begint steeds om 14.00 uur, waarna om 14.45 uur het concert wordt gegeven. Aansluitend op het concert kan het publiek de toren beklimmen. De beiaardiers geven dan graag tekst en uitleg. Meer over Gilde Amersfoort, klik hier.

De toegang is gratis.

belgenmonumentconcerten2015

Bob van der Linde, Vincent Hensen, André Kukolja, Mathieu PolakMieke stelt zich voor...

Onze oproep in december 2014, waarin wij een vrijwilliger zochten, heeft aardig wat reacties opgeleverd. Inmiddels is Mieke Lanen-Vos al weer geruime tijd bij Beiaardcentrum Nederland aan het werk.

Mieke stelt zich voor...:

mieke 180Mijn naam is Mieke Lanen-Vos. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. In die hoedanigheid doe ik al ongeveer vijftien jaar vrijwilligerswerk bij de bibliotheek van de HKU, afdeling Beeldende Kunst en Vormgeving op de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht. Bij de Universiteit Utrecht had ik tot mijn pensionering betaald werk bij de faculteit Scheikunde en de laatste jaren was ik cursuscoordinator bij het Juridisch PAO aan het Janskerkhof in Utrecht. Een prachtige locatie om te werken, evenals de Grote Spui in Amersfoort. Bij Gea van Veen en Simeon Bodden help ik nu zo af en aan met klussen, die anders zouden blijven liggen. Verder speel ik altviool in het Ad Hoc orkest in Utrecht. Niet te verwarren met een adhoc orkest, want wij bestaan inmiddels al veertig jaar. Tijdens het vorige lustrum gaven we niet alleen een muzikaal wandelboekje uit, maar gaf Arie Abbenes ook een speciaal concert vanaf de Domtoren. Sindsdien heb ik interesse en wat basiskennis over het beroep van beiaardier. Mijn absolute hoogtepunt op dit gebied was het moment dat ik het eerste exemplaar van ons boekje mocht uitreiken aan Louis Andriessen. Aansluitend bracht Arie De Toren van Louis Andriessen ten gehore. Helaas is daar geen mooie actiefoto van, omdat deze plechtigheid onder veel parpaplu’s plaatsvond.
Verder ben ik getrouwd, moeder van vier kinderen, die allemaal muziekles kregen, en oma van sinds kort alweer vijf kleinkinderen.Es-klok voor Doesburgs carillon gegoten bij Eijsbouts

doesburg es klokVrijdagmiddag 20 maart jl. was het zover. Bij de firma Eijsbouts in Asten werd de es-klok voor het Doesburgs carillon om precies 14.30 uur gegoten. Nadat 1500 kilo roodgloeiend brons vanuit de ovens in een groot vat stroomde, kon het gieten van de es-klok beginnen.

Het vat met vloeibaar brons van exact 1100 graden werd boven de mal gemanoeuvreerd en langzaam gekanteld, zodat het brons in een rode stroom de holle ruimte van de mal vulde tot wat binnenkort de nu nog ontbrekende klok zal worden in het Doesburgs Carillon.

De gieting van de es-klok vond plaats onder grote belangstelling van een Doesburgse delegatie die vrijdagmorgen daarvoor per bus was afgereisd naar Asten. Het gezelschap bestond uit waarnemend Burgemeester Gosse Noordewier en zijn echtgenote, afgevaardigden van de Monumentenvereniging Doesburg, Stichting Doesburgs Goed, de Rotary Doesburg, enkele sponsoren en genodigden, alsmede het Bestuur van Stichting Doesburgs Carillon.

Uiteraard was de stadsbeiaardier van Doesburg, Frans Haagen, samen met zijn echtgenote ook aanwezig bij de gieting. Mede op zijn initiatief werd ruim een jaar geleden begonnen met de voorbereidingen van dit project. Het carillon kent een breed draagvlak in de stad Doesburg. Reeds in oktober vorig jaar waren de benodigde middelen (€ 40.000) bijeen en kon de opdracht voor het gieten van de es-klok aan de firma Eijsbouts worden gegeven.

Op 5 mei a.s. zal de es-klok, precies vijftig jaar na het in gebruik nemen van het huidig carillon, feestelijk worden ingeluid. Het huidig carillon kwam in 1965 in plaats voor het uit 1653 daterende carillon, dat in 1945 met het opblazen van de toren van de Grote Kerk in Doesburg grotendeels verloren ging. Zeventig jaar later is het carillon met de vrijdag gegoten es-klok weer compleet. Hiermee krijgt Doesburg een van de mooiste carillons in Nederland.

T. Grootson, Secretaris Stichting Doesburgs Carillon.Restauratie carillon Grote Kerk van Alkmaar

alkmaar 180In de maanden oktober 2014 t/m maart 2015 heeft het De Haze-carillon van de Grote Kerk Alkmaar een ingrijpende restauratie ondergaan. De volledige tractuur is bij die werkzaamheden vervangen. Het matig functionerende tuimelklepel-systeem (easy-systeem) dat een halve eeuw geleden werd aangebracht is vervangen door tractuur met gerichte tuimelaars. Ook het automatisch spel is opnieuw ingericht. Deze ingrepen leidden tot een aanmerkelijk betere speelaard van het instrument en een betere bereikbaarheid van alle onderdelen in de zeer krap bemeten torenlantaarn. De beiaard is uitgebreid met twee kleine klokjes die als cis en d op het klavier zijn aangesloten, waardoor het instrument nu 37 klokken telt. De klokjes werden gegoten door Koninklijke Eijsbouts te Asten. De restauratiewerkzaamheden werden naar alle tevredenheid uitgevoerd door Clock-o-Matic uit Holsbeek (B), dat hiermee zijn eerste project in de Noordelijke Nederlanden voltooide. Zie voor meer informatie: https://www.facebook.com/CarillonsAlkmaarEen nieuwe Es-klok in Woerden

es klok woerden 180In 2014 heeft de Stichting Carillon Woerden campagne gevoerd voor de uitbreiding van het carillon in de Petrustoren met een Es-klok (absoluut a', ca. 550 kg). Na een snelle, succesvolle wervingsactie kon de klok besteld worden, met dank aan alle sponsoren en aan alle medewerkers van het grootse Carillonfestijn op 13 september 2013, de 50e verjaardag van de beiaard. De Es-klok is begin februari jl. bij Klokkengieterij Eijsbouts in Asten gegoten en eind maart onder veel belangstelling de toren in getakeld en aan het carillon toegevoegd.

Op zaterdag 30 mei is de klok feestelijk in gebruik genomen met een bespeling door vaste beiaardier Henk Verhoef. Hij speelde een programma met klassieke en moderne werken, en een improvisatie, waarin de Es-klok vanzelfsprekend een glansrol vervulde. Na afloop was er een receptie voor alle betrokkenen. De Es-klok is het jongste succes van de Stichting Carillon Woerden, die in enkele jaren een vaste plaats heeft weten te veroveren in het culturele leven van Woerden.
 

Colofon
Redactie: Bauke Reitsma en Gea van Veen
Teksten: T. Grootson, Mieke Lanen, Bauke Reitsma, Henk Verhoef, Christiaan Winter en Gea van Veen
 
Beiaardcentrum Nederland
Grote Spui 11
3811 GA Amersfoort
info@beiaardcentrum.com
www.beiaardcentrum.com
Incomplete nieuwsbrief? Bekijk dan online
English newsletter? Modify your subscription
Geen nieuwsbrief? Uitschrijven