Beiaardnieuws nr. 43

BEIAARDNIEUWS
Logo Nieuwsbrief

Hierbij het laatste nieuws op de website van Beiaardcentrum Nederland

Nieuw in de webshop

Luc Rombouts en Andreas Dill
De Vredesbeiaard van de Abdij van Park

1786De beiaard van de Abdij van Park kende een bewogen geschiedenis. Hij kwam tot stand in 1730, ontsnapte in 1797 aan opeising door de Franse bezetter en verhuisde in 1811 naar de Leuvense Sint-Pieterskerk. Het prachtige instrument ging verloren tijdens de Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914.
In 2013 ontdekte Jens Metzdorf, de archivaris van de stad Neuss aan de Rijn, dat een bataljon reservisten uit zijn stad medeverantwoordelijk was voor de verwoesting van Leuven. De steden Leuven en Neuss besloten om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was en engageerden zich om de verloren gegane beiaard op zijn oorspronkelijke plaats te doen herleven. Op 11 november 2018, een eeuw na Wapenstilstand, klonk voor het eerst in meer dan twee eeuwen opnieuw beiaardmuziek in en rond de Abdij van Park.
In dit boek brengt beiaardier Luc Rombouts het boeiende verhaal van de wedergeboorte van de beiaard van de Abdij van Park. Andreas Dill zorgde voor expressieve foto’s. 

Dr. Luc Rombouts is beiaardier en onderzoeker. Hij schreef meerdere succesvolle boeken over de beiaardcultuur in de Lage Landen en coördineerde het dossier dat in 2014 leidde tot de erkenning van de beiaardcultuur in België door Unesco.
Andreas Dill is vertaler van beroep. In zijn vrije tijd is hij een gepassioneerd fotograaf. Architectuur is een van zijn geliefde onderwerpen. In zijn beiaardfoto’s brengt hij structuren, vormen en materialen tot leven.

Bestel hier


Chag Sameach

1784In het boek Chag Sameach, dat ‘Fijne feestdag’ in het Hebreeuws betekent, komen alle Joodse feesten en gedenkdagen middels nieuwe composities en arrangementen aan bod.
Zo treft u er muziek aan voor het Nieuwjaarsfeest (Rosh ha Shanah), voor het feest over de Uittocht uit Egypte (Pesach) en voor de allerbelangrijkste dag in het Jodendom, de Grote Verzoendag (Yom Kipur). Het boek telt 140 bladzijden en wordt ingeleid met een uitleg over de Joodse feesten en de muziek uit het boek.
Op dinsdag 7 mei 2019 bracht beiaardier Boudewijn Zwart op het carillon van de Westertoren in Amsterdam achttien stukken uit het boek in première. Op 28 september 2019 zal beiaardier Henk Verhoef op het carillon van de Petrustoren te Woerden eveneens een Chag Sameach-concert geven.
Het boek en de première trok de aandacht van onder andere Het Parool, het Nieuw Israëlitisch Weekblad, de Joodse Omroep van de EO en het online magazine Jonet.
De muziek uit Chag Sameach kan op thematische concerten uitgevoerd worden. Een groot deel van de muziek speelt lekker weg en leent zich goed voor marktbespelingen.
In de multiculturele stad past een carillonconcert waarin de inwoner zich herkent. Chag Sameach speelt daarin een rol. Wilt u alvast een voorproefje horen van Chag Sameach? Luister op YouTube naar bijvoorbeeld Leshanah Haba’ah of Shalach Manos.

Lees hier de boekrecensie.

Bestel hier de papieren versie

Bestel hier het PDF-bestand


Godesberg Suite
Bad Godesberg Carillon Book II
Bad Godesberg Carillon Book III

godebergboekenOp zaterdag 30 maart 2019 werden drie nieuwe beiaardboeken gepresenteerd aan het publiek in Bonn (Duitsland). Deze bevatten composities van de componist en docent van Beiaardcentrum Nederland in Amersfoort, Mathieu Polak. De composities en arrangementen zijn geschreven voor een beiaard van twee octaven met 23 tonen (c3, d3, e3, f3 chromatisch tot c5), maar zonder pedaal. Met in totaal achtien nieuwe composities en dertig arrangementen wordt een substantiële bijdrage aan de literatuur voor dergelijke instrumenten geleverd.

Van de 48 stukken op bijna negentig pagina's (verdeeld over drie boeken) zijn twaalf stukken geschreven voor beiaard duet (inclusief een suite in vijf delen, die het eerste beiaardboek vormt). Dit compenseert de afwezigheid van het pedaal en maakt gebruik van de volledige omvang van een instrument met twee octaven en bevordert het spelen in duetvorm. Vanwege het ontbreken van een pedaalstem kan de speler zich volledig concentreren op het spel met alleen zijn handen. Daarom zijn zeven stukken voor solo beiaardier expliciet getiteld "Etude". Deze etudes zijn elk karakteristieke muziekstukken, die samen een zevendelige suite vormen.

Lees meer of bestel direct.

Colofon

Redactie: Hylke Banning, Mieke Lanen, Gea van Veen en Christiaan Winter
Vertaling uit het Engels: Jessica Simonetti
Vertaling uit het Duits: Christian Michel
Opmaak en verzending: Gea van Veen
 
Beiaardcentrum Nederland
Grote Spui 11
3811 GA Amersfoort
info@beiaardcentrum.com
www.beiaardcentrum.com

Twitter: @beiaardcentrum
Facebook: Beiaardcentrum

Incomplete nieuwsbrief? Bekijk dan online
English newsletter? Modify your subscription
Afmelden voor nieuwsbrief? Uitschrijven