Beiaardnieuws nr. 41

BEIAARDNIEUWS
Logo Nieuwsbrief

Hierbij het laatste nieuws op de website van Beiaardcentrum Nederland

Campaxologie

‘De klok is het oudste massamedium’, zegt collega Luc Rombouts. Als de klok luidde, was er iets aan de hand: gevaar, hoog bezoek, de poort gaat dicht. Ondertussen hebben voor dat soort praktische zaken andere media hun intrede gedaan. Maar als de vrede op het spel staat, wordt er toch weer graag teruggegrepen op de aloude klok. Vredesklokken zijn er in alle soorten en maten, wereldwijd zo’n 150. De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog heeft dit jaar twee nieuwe vredesbeiaarden opgeleverd in Bel-gië – what’s in a name? – die van de abdij van Park (Leuven) en die van Aarschot (waarover verderop in dit Beiaardnieuws meer). Er zijn allerlei verbanden te leggen tussen klokken en vrede, van Ida Gerhardts beroemde gedicht ‘Het carillon’ en het spreekwoordelijke ‘Wie met klokken schiet, wint de oorlog niet' tot het ceremonieel aanslaan van de vredesklok bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York.
Kerst komt er weer aan. Ook daar raken klokken en vrede elkaar. In heaven the bells are ringing, nietwaar? Als de associatie nu eens zo sterk was dat gelui en gebeier de wereldvrede daadwerkelijk dichterbij konden brengen… We kunnen het in ieder geval proberen. Toch?

Vrede en alle goeds!
Christiaan Winter

Hylke krijgt versterking. Het klinkt als een jongensboek, maar het was geen overbodige luxe. Je zult zo’n Nieuwsbrief steeds weer solistisch moeten volschrijven. Vanaf nu wordt Hylke Banning bijgestaan door Hans van Heemst. Hans is – naast organist en docent Frans – student aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool. We hopen op een vruchtbare en langdurige samenwerking. Welkom!Vredesbeiaard voor Aarschot

aarschot onze lieve vrouwekerkOp zondag 11 november 2018 werd in Aarschot, een stad met zo’n 30.000 inwoners in Vlaams-Brabant, de nieuwe beiaard plechtig ingehuldigd. Op deze dag werd tevens herdacht dat honderd jaar geleden met een wapenstilstand de Eerste Wereldoorlog eindigde. De namen van 192 burgers uit Aarschot die het leven lieten bij de inval van de Duitsers in 1914 staan vermeld op één van de klokken. Aarschot wil met deze Vredesbeiaard ook de miljoenen slachtoffers van deze gruwelijke oorlog herdenken.


Lees verder

Nieuwe klokken voor de toren van de Buurkerk in Utrecht

utrecht buurkerk 1Groot was de publieke belangstelling voor de klokgieting, die op zaterdag 27 oktober 2018 plaats vond op het Domplein in Utrecht. Simon Laudy goot in de openlucht om 21.30 uur een klok, bestemd voor de toren van de Buurkerk. Op zondag 28 oktober 13.00 uur werd de klok uitgepakt en konden de in groten getale aanwezige omstanders de eerste klanken van de klok horen. Op een platte wagen werd deze daarna overgebracht naar de Buurtoren.


Lees verder

Ook beiaardiers ‘luiden de noodklok’ voor het klimaat

noodklok amsterdamHet is beslist een unicum dat op ongeveer hetzelfde moment zoveel carillons worden bespeeld en luidklokken over stad en land klinken! Zaterdag 1 december werd om twee minuten voor twaalf op bijna 350 locaties in heel Nederland de ‘Noodklok voor het Klimaat’ geluid. Vaak door letterlijk de klokken te luiden, maar ook door op ruim vijftig beiaarden in Nederland, België, Denemarken, Duitsland en zelfs Rusland en de VS het bekende nummer ‘The final countdown’ van Europe te spelen.


Lees verder

Festival Klinkend Erfgoed 2018

maastrichtDe Stichting Klinkend Erfgoed zet zich in voor behoud en ontsluiting van orgels, luidklokken, torenuurwerken en carillons. In dit kader organiseerde zij het Festival Klinkend Erfgoed, waarbij de aftrap in de vorm van een symposium op vrijdag 31 augustus 2018 in Maastricht plaatsvond. Daarnaast waren er allerlei activiteiten waarbij de beiaard veelvuldig én in allerlei bijzondere combinaties, heeft geklonken. Op zaterdag werd een Klokkenestafette in de regio gehouden, waarbij vijf Nederlands-Limburgse en twee Belgisch-Limburgse carillons door beiaardstudenten werden bespeeld.


Lees verder

Grootste luidklok ter wereld

trindade brazilie luidklokBij de klokkengieterij Jan Felczyński in Polen is in de zomer van 2017 de grootste luidklok ter wereld gegoten. De ‘Vox Patris’, zoals de klok genoemd wordt, is bestemd voor de nieuwe ‘Basilica do Divino Pai Eterno’ in Trindade, Brazilië. De bronzen klok (78% koper / 22% tin) weegt 55 ton, is meer dan vier meter hoog en heeft een diameter van 4½ meter. Alleen de klepel al zal zo’n twee ton wegen. Vier lineaire luidmotoren zijn nodig om de klok in beweging te zetten.


Lees verder

Nieuw in de webshop

1763Arnhems Beiaardboek I

Het is nog net geen jaar geleden dat Bob van der Linde werd aangesteld als stadsbeiaardier van Arnhem en nu komt hij al met zijn eerste Arnhems Beiaardboek. Voor deze bundel heeft hij delen uit ‘La clemenza di Tito’ en ‘Bastien und Bastienne’, beide van Wolfgang Amadeus Mozart, bewerkt voor beiaard.
Het is Bob's intentie om in de komende jaren meer boeken uit te brengen en er zo een serie van te maken.

Online exclusief te bestellen voor € 10,00 via de BCN-webshop (klik hier)

 

1767Lier in Brons - van torenklank naar kamermuziek


Een originele en unieke beiaard-CD, die om twee redenen niet mag ontbreken in je collectie. Het is de eerste CD waarop het beiaardspel van Bernard Winsemius is te horen én je hoort drie verschillende combinaties van beiaard met andere instrumenten!
Dit alles is gebundeld op de CD Lier in Brons, van torenklank naar kamermuziek. Bernard Winsemius brengt een selectie van barokmuziek op de prachtig gerestaureerde achttiende-eeuwse beiaard van de Sint-Gummaruskerk te Lier (B), op de onovertroffen wijze die we van hem kennen, opgenomen in de luistertuin.
De Lierse stadsbeiaardier Koen Van Assche concerteert op de Bronzen Piano, de mobiele beiaard van Anna Maria Reverté en hemzelf, met Frank Steijns (piano), Madieke Marjon (mezzo-sopraan), Jef De Haes (klassieke accordeon), Karen Peeters (harp) en Hilde Michielsen (dwarsfluit).
De CD wil een klankbeeld geven van wat de Lierse beiaardcultuur te bieden heeft. Het bijbehorende boekje bevat informatie in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits).
De CD is een uitgave van Stad Lier, SAMWD Lier en de Lierse Beiaardvereniging.

Online exclusief te bestellen voor € 10,00 via de BCN-webshop (klik hier)

 

 


kerstwens2018 nl

Colofon

Redactie: Hylke Banning, Hans van Heemst, Mieke Lanen, Gea van Veen en Christiaan Winter
Opmaak en verzending: Gea van Veen
 
Beiaardcentrum Nederland
Grote Spui 11
3811 GA Amersfoort
info@beiaardcentrum.com
www.beiaardcentrum.com

Twitter: @beiaardcentrum
Facebook: Beiaardcentrum

Incomplete nieuwsbrief? Bekijk dan online
English newsletter? Modify your subscription
Afmelden voor nieuwsbrief? Uitschrijven